A kávé rossz a vesékért?

Sokan úgy gondolják, hogy a kávé olyan körülményeket okoz, mint az álmatlanság, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Ezekkel a feltételekkel a Centers for Disease Control jelentett 4,5 millió új vesebetegséget 2009-ben, és néhány kutató arra gondolt, vajon összefüggésben van-e a kávéfogyasztással. A tudósok most úgy vélik, hogy a kávé bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat az általa tartalmazott antioxidánsok miatt, és végül is nem járul hozzá a vesebetegséghez.

A közel 13 000 felnőtt részvételével készült 13 vizsgálat áttekintette, hogy van-e kapcsolat a kávé, a tea, a tej, a szóda vagy a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása és a vesék rákja között. A 2007 novemberében közzétett, a “International Journal of Cancer” című tanulmányban hét-húsz évig tartó nyomon követés, amely szerint három vagy több 8 oz-t fogyasztottak. Napi kávéscsészék 16 százalékkal kevesebb vesebetegség kialakulását okozták, mint azok, akik napi átlagban kevesebb mint egy csésze volt.

A glomeruláris filtrációs ráta vagy a GFR a legjobb teszt a vesefunkció szintjének mérésére, és annak meghatározására, hogy vesebetegsége van-e, és a betegség kialakulása. A magasabb GFR összefügg a vesebetegség fokozott kockázatával. A “British Journal of Nutrition” című, 2010 januárjában közzétett tanulmány megállapította, hogy egy vagy több csésze kávé napi szokásos kávéfogyasztása a GFR fokozott szintjéhez kapcsolódik. A kutatók azonban nem tudták véglegesen összekapcsolni a kávéfogyasztást a vesebetegséggel, és javasoltak további kutatásokat ezekre a hatásokra.

A vesekő kemény tömege a húgyutakból származó kristályokból származik, ami nagyon fájdalmas lehet. A diéta szerepet játszhat a vesekövek fejlődésében. A Harvard kutatói 1996-ban egy tanulmányt készítettek az “American Journal of Epidemiology” -ról, amely minden napi 8 oz-ot talált. A koffeinmentes vagy koffeinmentes kávé kiszolgálása 10 százalékkal csökkent a vesekövek kialakulásának kockázatával. A 2004-es “The Journal of Urology” című tanulmány szerint a koffein mérsékelten növelheti a kőzet oxalátkőnek nevezett kőfajta kialakulásának kockázatát.

A policisztás vesebetegség vagy a PKD gyakori genetikai rendellenesség, amely magas vérnyomáshoz, veseelégtelenséghez és egyéb betegségekhez vezethet. A laboratóriumi patkányokról szóló tanulmány, amely az American Journal of Kidney Diseases 2001. novemberi számában jelent meg, megállapította, hogy a koffein PKD-vel súlyosbította a magas vérnyomást, a kutatók azt javasolják, hogy ha PKD-je van, akkor a kávéfogyasztást négy vagy Kevesebb csésze kávé kávét naponta.

Veseelégtelenség, amikor a vesék megállnak, dialízist vagy veseátültetést igényelhetnek. A Pittsburgh-i Egyetem kutatói a hosszú távú koffeinfogyasztás veseelégtelenségre gyakorolt ​​hatását értékelték, és 2002-ben publikálták a “Kidney International Journal” eredményeit. Azt találták, hogy az elhízott, diabéteszes patkányokba táplált koffein súlyosbítja a veseelégtelenséget. patkányokban. Ezt a hatást potenciálisan a koleszterinszint és a proteinuria, vagy a vizeletben feleslegben lévő fehérje mennyiségének növekedése okozta.

Rák

Glomeruler szűrési sebesség

Vesekövek

Policisztás vesebetegség

Veseelégtelenség