A narancslé jó a vesekő?

A vesekövek a világ legkorábbi rögzített és legsúlyosabb urológiai rendellenességei közé tartoznak. A Nemzeti Vese- és Urológiai Betegségek Tájékoztató Clearinghouse szerint a vesekövek évente 500 000 látogatást tesznek a sürgősségi helyiségben. Bár a kőzetképződés megelőzésére vagy kezelésére vonatkozó specifikus stratégiák megkövetelik az orvosával való konzultációt, a kutatások azt mutatják, hogy a narancslé ivása gátolhatja egy bizonyos típusú vesekőst.

Vesekövek

A Pittsburgh-i Egyetem orvosi központja szerint évente körülbelül egymillió ember kap veseköveket az Egyesült Államokban. A vesekövek általában a vese közepén kezdődnek, mint apró betétek, ahol a vizelet összegyűlik, mielőtt az ureterbe utazik – a csövet a vese és a húgyhólyag összekötésével. Az évek során, mivel több anyag tapad a betéthez, szilárd kristályt hozhat létre. Ezek a kristályok lehetnek kalcium-sók, húgysav vagy struvit – magnéziumból álló kristálytípus. A vesék kövek általában nem okoznak kellemetlenséget, amíg át nem jutnak a veséjétől az ureterhez. Az elzárt kő intenzív fájdalmat, hidegrázást, lázot, izzadást, hányingert és hányást eredményezhet.

Orange Juice előnyei

Elméletileg a C-vitaminban gazdag narancslé elősegítheti bizonyos vesekövek megelőzését. A The New York Times szerint a gyümölcslé ugyanúgy működik, mint a vese kő gyógyszeres kálium-citrát. Az narancslé magas citromsavtartalmú, amely úgy tűnik, hogy csökkenti a kalciumszintet a vizeletében, csökkentve a kalcium vesekövek mennyiségét. Dr. Clarita Odvina, a Charles és Jane Pak Ásványi Anyagcseréje és Klinikai Kutatásának belső orvos-egyetemi adjunktusa szerint “az Orange juice potenciálisan fontos szerepet játszhat a vesekőbetegség kezelésében, és lehetőség van a betegek számára Akik kálium-citráttal szemben intoleránsak.

Klinikai vizsgálat

Egy 2006-os tanulmány, amelyet az UT Southwestern General Clinical Research Centerben, Dallasban, 13 önkéntesnél figyeltek meg – néhányat vesekölykök -, mivel 13 oz-ot fogyasztottak. A narancslé, a limonádé vagy a desztillált víz naponta háromszor alacsony kalciummal, alacsony oxalátos ételekkel. A limonádék nem növelték a citrát szintjét – a vesekőképződés természetes gátlójaként. Az narancslé azonban a citrát mennyiségét növelte a vizeletben, miközben csökkentette a húgysav és a kalcium-oxalát kristályosodását, ez volt a vesék kövekben a legjelentősebb vegyület. A kutatók elmélete szerint a narancslé-citrátban megtalálható káliumion kulcsfontosságú lehet a narancslé hatásának a kalcium-oxalát vesekövek megelőzésében. Több tudományos kutatásra van azonban szükség.

szempontok

Nagy mennyiségű narancslé okozhat szájfekélyeket, gyomorpanaszokat, hasmenést, puffadást, hányást, emésztési zavarokat, fejfájást és erős szagú vizeletet. Jelentősebb mellékhatások közé tartozik a hátfájás, az álmatlanság, a fogak és a rézhiány. A C-vitamin extrém túladagolása fokozhatja a vas-mérgezés kockázatát, különösen az örökletes hemochromatosisban szenvedőknél. Ezenkívül Phyllis A. Balch, a bizonyított táplálkozási tanácsadó és a “Gyógynövényes gyógyszerek receptje” című könyv szerzője szerint a folyamatos C dózisú magas C-vitamin valóban hozzájárulhat a vesekőképződéshez.