Foszfatidil-szerin és a fogyás

A foszfatidil-szerin (PS) egy természetben előforduló foszfolipid tápanyag, amely teljesítménynövelő tulajdonságokkal bír. Az összes emlőssejt működéséhez elengedhetetlen, hogy a PS a legmagasabb metabolikus aktivitású szervekben, mint például az agyban, a szívben és a májban koncentrálódik. Mivel a legtöbb amerikai nem fogyaszt nagy mennyiségű szervhús étrendjükben, a PS gyakran fogyasztható táplálékkiegészítőként.

PS mint súlycsökkentő segédeszköz

A legtöbb PS kiegészítő vizsgálat megvizsgálta annak hatását a kognitív és fizikai teljesítményre. Ezek a vizsgálatok biztatóak voltak, mivel a legtöbb teljesítmény növekedést mutatott. Bár a PS-t eredetileg nem kutatták a testsúlycsökkentés támogatásaként, a korai tanulmányok eredményei, amelyek vizsgálják annak hatásait, érdekes lehetőségeket jelentenek arra, hogy a PS megakadályozhatja a súlygyarapodást, különösen a kortizol szintjének csökkentésével.

Stressz, Kortizol és Súlyszabályozás

Megállapítható, hogy mind a mentális, mind a fizikai stressz aktiválja a hypothalamus-hipofízis-mellékvese tengelyt. Az ilyen aktiváció végeredménye a hormonok, különösen a kortizol szekréciója, a mellékvesékből. Ha a stressz csökken, a test belső visszacsatolása csökkenti a kortizol szekréciót, amíg a szintek vissza nem térnek a normális szintre. De a krónikus stressz általában krónikusan magas kortizolszintet eredményez. A krónikusan megnövekedett kortizolszintek bizonyították, hogy nehézségekbe ütköznek a vércukorszint szabályozásában, számos egyéb káros hatás mellett. Ennek következtében a súlygyarapodás és az inzulinrezisztencia hosszú távú, magas kortizolszintekkel is előfordulhat.

PS mint mentális stresszcsökkentő

A PS-t gyakran a stresszcsökkentés támogatásaként forgalmazzák. A “Nutritional Neuroscience” folyóiratban megjelent két tanulmány szerint a PS-kiegészítés javította a hangulatot és enyhítette a szubjektív stressz tüneteket a fiatal egyedekben az akut szellemi stressz során. Bár a szerzők nem mérik a kortizolszintet, logikus, hogy a kortizol szekréció alacsonyabb szubjektív stresszel járna. A “Stress” című folyóiratban megjelent tanulmány a valóságban mérsékelte a kortizol reakciót egy szellemileg stresszes teszt alatt. Kortizolszekréciót találták azoknál a betegeknél, akik PS-t fogyasztottak, és szignifikánsan tompították a placebót fogyasztó kontroll csoporthoz képest.

PS mint fizikai stresszcsökkentő

Hasonló eredményeket közöltek arról, hogy a PS hogyan befolyásolja a szervezet fizikai stresszre adott válaszát. A “Biology of Sport” folyóiratában Fahey és Pearl beszámoltak arról, hogy a 800 mg / dl-es szájon át történő orális kiegészítés hatásos volt a szérum kortizol koncentrációjának csökkentésében az intenzív ellenállóképességet követően. A “Sport Táplálkozás Társasága” nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmány hasonló eredményeket jelentett. Az “Orvostudomány és tudomány a sportban és a gyakorlatban” című két külön jelentésben a nyomozók nem tudtak ilyen kortizolválaszokat reprodukálni. Azonban felfedezték, hogy a PS-vel kiegészített tünetek 14 napig jelentősen megnövelték, hogy mennyi ideig futhatnak a kimerültség előtt.

Jövőbeli tanulmányok

Ha a PS-kiegészítés csökkenti a mentális és fizikai stresszhez társuló kortizolválaszokat, ez azt eredményezheti, hogy az idővel csökkentheti a súlygyarapodást. Az itt említett korai tanulmányok ígéretesek. Jelenleg azonban nincs olyan, felülvizsgált publikált tanulmány, amely közvetlenül kapcsolja a PS-kiegészítést a fogyáshoz.