Foszfor az italokban

A foszfor alapvető ásványi anyag, amelyet számos táplálékforrásból, például tejből, magvakból és magas fehérjetartalmú ételekből kapnak. Hozzá kell adni néhány üdítőitalhoz is. Ez aggodalmát fejezte ki az üdítőitalok túlzott fogyasztásával kapcsolatban, ami esetleg a szervezetben a foszfor egyensúlyhiányát okozza, ezért hasznos, ha tudatában van a túl sok foszfor fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi kockázatoknak.

Foszfor

A foszfor kombinálódik a kalciummal, hogy erős csontokat építsen. Ez egy elem a DNS-ben és az RNS-ben, amely hordozza a genetikai utasításokat az összes sejtnövekedésre. Foszforra van szükség a sejtenergia előállításához és a kémiai reakcióban, amely lehetővé teszi a hemoglobin számára, hogy oxigént szabaduljon fel a vérben. Az egészséges működés biztosítása érdekében a szervezetnek szigorú sav-bázis egyensúlyt kell követnie és fenntartania. Ezt teljes egészében a vesék és a tüdők végzik, de a gyors változások elkerülése érdekében a foszfor képes kölcsönhatásba lépni a különböző molekulákkal, mivel a szervezetben kering a savasság növelésére vagy csökkentésére és az egyensúly helyreállítására.

Foszfor tartalmú italok

A tej és a gyümölcslevek természetesen tartalmaznak foszfort, és hozzáadnak néhány fagyássavas üdítőitalhoz, ami savanyú vagy savanyú ízű. A csokoládé tej 1 csészénye 378 mg foszfort tartalmaz, ugyanaz a nem tejalapos tej adagja 247 mg, az USDA Nutrient Database szerint. Az narancs és a paradicsomlé körülbelül 42 mg-tól 44 mg-ig terjed. A szénsavas italok kevesebb foszfort tartalmaznak. A 12-oz. A kóla adagja 37 mg, a narancssárga szénsavas ital pedig mindössze 4 mg. Néhány szénsavas üdítőital, beleértve a gyömbérsütést, a gyökér sört és a szőlőfüstöt, nem tartalmaz foszfort.

Tápanyag kölcsönhatások

Túl sok foszfor csökkenti az aktív D-vitamin mennyiségét a szervezetben, ami viszont csökkenti a kalcium mennyiségét a vérben, mert a D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához. Ez a probléma valószínűleg nem alakul ki, ha foszfort kap a tejből, mert kalciumban és D-vitaminnal is gazdag. A New York-i Egyetem szerint a 2011. júliusi kutatások nem támasztották alá azt a kijelentést, hogy a tej italmentesítő italokkal való felváltása megnöveli az oszteoporózis kockázatát . Azonban annál több foszfort fogyaszt, annál több kalciumot igényel a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet fogyasszon, amely elegendő mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Foszfor toxicitás

Lehetséges, hogy a szervezetben lévő foszforszint mérgezővé válik. Az ajánlott tolerálható felső bevitel napi 4 g vagy 4000 mg, a Linus Pauling Intézet szerint. A vese felelős a foszfor vérszintjének fenntartásáért, így a toxicitás leggyakrabban akkor következik be, ha a vesék nem járnak megfelelően a betegség vagy károsodás miatt, és nem távolítják el a felesleges mennyiségeket.