Levendulaolaj, mint bug-visszataszító

A levendulaolaj az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt olaj az aromaterápiában. Nagyon népszerű, mert úgy vélik, számos gyógyító tulajdonsága van, és gyengéd a hatása. Számos levendulaolaj áll rendelkezésre, ezért ügyeljen arra, hogy tudja, milyen típusú levendulaolajat használ. A levendulaolaj használható hibakeresőként, és alkalmazható néhány módon. Forduljon szakképzett egészségügyi szakemberhez, mielőtt a levendulaolajot hibásan használná.

Levendula típusok

Az igazi levendula, a Lavandula angustifolia, az aromaterápiában használt legáltalánosabb levendulaolaj. A levendula egyéb típusai közé tartozik a tüskés levendula vagy Lavandula latifolia, Lavandin, Lavandula x intermedia és levendula stoechas. Julia Price szerint “Az illóolajok illusztrált enciklopédiája”, mind a spike levendula, mind a lavandin olaj hasonlít a valódi levendulához. Azonban Patricia Davis, az “Aromaterápia: An A-Z” című könyvében azt írja, hogy a levendula stoechas olaj túl mérgező ahhoz, hogy biztonságosan használják az aromaterápiában.

Tulajdonságok

A levendulaolaj számos terápiás tulajdonsággal rendelkezik. Lawless azt írja, hogy a levendula fájdalomcsillapító, rovarirtó, antiszeptikus és nyugtató. A levendula ezen különleges gyógyító tulajdonságai mind a rovarcsípések megakadályozására, mind a nyugtató rovarcsípések és csípések megelőzésére alkalmasak.

Rovarriasztó

Davis szerint a levendulaolajat évszázadok óta használják bug-ellenállónak. A levendula a múltban használatos volt, hogy megvédje a ruhákat és az ágyneműt a lepkék és más rovarok fertőzésétől. Davis azt tanácsolja, hogy levendulaj-olajat használjon a szúnyogok és egyéb ropogós rovarok harapásának megakadályozására. A levendulaolaj megakadályozza a megfertőzött fertőzések terjedését, és ellenőrizheti a viszketést és a gyakran okozott gyulladást. Valerie Ann Worwood a “The Essential Oils and Aromatherapy” című könyvében azt írja, hogy a levendulaolaj segít a bolhák, a fekete légy, a fekete bogár, a legyek, a lilák és a fehér légy ellen is.

Hogyan kell használni

Használja a levendulaolajat egy ápolási alapban, hordozóolajat, például napraforgóolajat, vagy permetet, mielőtt a bőrre alkalmazna, mint bug-repellent. Bár a levendulaolaj egyike azoknak a kevés illóolajnak, amelyek a bőrön hígítatlanul alkalmazhatók, nem ajánlott erre szakképzett egészségügyi szakember nélkül. Davis azt javasolja, hogy a levendulaolajat a grapefruit vagy az eukaliptuszolajjal összekeverjük, hogy hibásan használhassuk.

Vigyázat

A levendulaolaj általában gyengéd, nem mérgező és nem érzékeny olaj. Alkalmas gyermekek és idősek számára. Terhesség alatt is alkalmazható. Mielőtt a levendulaolajot hibásan használná, forduljon szakképzett egészségügyi szakemberhez, mivel az egyéni körülmények eltérhetnek.