Lítium-aszpartát vagy lítium-orotát

A lítium-aszpartát és a lítium-orotát olyan kiegészítőként ismerik fel az embert, amelyek segíthetnek az agyi öregedés, a lassú demencia és a depresszió elleni küzdelemben. A lítium ásványi anyag, amelyet régóta használnak a bipoláris rendellenességek kezelésében, más néven mániás depressziónak is. Bár a gyógyszer nagy mennyiségben toxikus lehet, a lítium-kiegészítők vonzóak lehetnek azok számára, akik természetes agyi gyógymódok ellen alkalmazzák az agyi betegségeket. Azonban konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítést tenne.

Mi a lítium?

Bár a “lítium” kifejezés a pszichiátriai gyógymódok képét idézi fel, valójában egy természetes alkálifémsója az azonos ásványi családban, mint a kálium és a nátrium. A lítiumot ásványi forrásokból és sósvizes medencékből nyerik ki. Ez is bányászott igneous rock. A világ két legfontosabb lítiumforrása a Kings Mountain, Észak-Karolina és egy sós sivatag az Andok-hegységben.

Lítium-só-kötőanyagok

A lítium kötőanyagot vagy transzportert igényel, hogy hozzáférhető legyen a szervezet számára. Ez a kötőanyag nélkül nem szívódik fel. Eskalith és Lithobid, a bipoláris betegek számára előírt lítiumkészítmények karbonátot használnak transzporterként. A karbonát egy szén és oxigén összetétel. Az orotát egy só, amelyet ásványi kiegészítőként gyakran kötőanyagként orot savból származnak. Az aszpartát aszparaginsavból, aminosavból származik, a lítium-aszpartát és a lítium-orotát pedig over-the-counteren áll rendelkezésre, és kevesebb lítium-dózist tartalmaz, mint a lítium-karbonát. Az alacsony dózisú lítiumterápia, mint például a Dr. Jonathan Wright leginkább támogatja őket egyenlően. Az aszpartátról azonban azt gondolják, hogy excitotoxin, egy olyan anyag, amely az idegsejt-receptorokhoz kötődik és káros túlzott stimulációt okozhat. Marlina E. Borkwood, az MSc szerint az excitotoxinok fejfájást, agyödémát, szemgyulladást, érrendszert és központi idegrendszeri problémákat okozhatnak érzékeny egyénekben. Azok, akik alacsony dózisú lítium terápiát szeretnének kipróbálni, és érzékenyek egy másik excitotoxinra, a monogazdasági nátrium-glutamát – egy élelmiszer-adalékanyag, amelyet általánosan MSG-ként is ismerünk – lítium-orotáttal kíván élni.

Lítium az Alzheimer-kór számára

A lítium-kiegészítés az Alzheimer-kórt megelőző intézkedésként ismerte fel az aszpartátot és az orotátot az ajánlott kiegészítőkben alkalmazott kötőanyagokkal. Dr. Jonathan V. Wright szerint az Renton washingtoni székhelyű Tahoma Clinic orvosi igazgatója lítiumterápiával lelassíthatja az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a szenilis dementia kialakulását. Dr. Gregory Moore, a Michigan Michigan Detroit Orvostudományi Egyetem Brain Imaging Research Divíziójának igazgatója 2000 vizsgálatot végzett 10 bipoláris alanyon végzett MRI vizsgálat után négy hét lítiumkezelés előtt és után. A kezelés utáni vizsgálatok azt mutatták, hogy a szürkeanyag mennyisége jelentősen megnövekedett az előkezeléshez képest. Dr. Moore tanulmánya lítium-karbonátot használt, de a lítium-aszpartát és a lítium-orotát kezelésének támogatói az eredményeket jelzik a lítium Alzheimer-ellenes teljes hatásosságáról.

Lítium a mentális betegséghez és a függőséghez

A vényköteles lítium-karbonát a valproinsavval és a lamotriginnel együtt egy első vonalbeli hangulatstabilizátor, amelyet a bipoláris rendellenesség kezelésére használnak. Alkalmanként adipováns gyógyszert is alkalmaznak unipoláris depresszió esetén. Dr Wright szerint a lítium hasznos lehet az alkoholizmus kezelésében is. Alkoholos betegeiről 10 mg lítium orotátot naponta háromszor, étrendi változásokkal, niacinnal, glutaminnal és egyéb kiegészítőkkel együtt ír elő, és arról számol be, hogy pácienseinek többsége javuló hangulatot tapasztalt, és körülbelül hat hétig tartó lítiumterápia . Egy 2006-os tanulmány a British Journal of Addiction-ban közölte, hogy az alkoholizmus és az érzelmi zavar tünetei csökkentek a lítium-karbonáttal kezelt betegeknél.

szempontok

A lítium nagy adagokban mérgező, a toxikus tünetekkel, beleértve a kézremegést, a túlzott szomjúságot, gyakori vizelést, hányingert és hányást. Az extrém toxicitást az álmosság, a koordináció elvesztése, izomgyengeség, homályos látás és csengés jelzi a fülben. Jelentős súlygyarapodás egy jól ismert mellékhatás, amely a mentális betegségben szenvedő lítium egy részének hatására abbahagyja a gyógyszeres kezelést. Mivel lítium-toxicitás esetén veseelégtelenség áll fenn, a lítiumszintek szérum monitorozása döntő fontosságú azoknál a betegeknél, akik a bipoláris zavar kezelésére elegendő dózisokat kapnak.