Menopauza és bélcsere

A menopauza az élet része, amelyet minden nő végül megtapasztal. Bár sokan boldogok lehetnek a menstruációs időszakoktól mentesnek, a menopauza egyéb olyan tüneteket okoz, amelyeket nehéz kezelni. A nőknél gyakoribbá válhat a bélcsere, ami kellemetlenséget és zavart okoz. Bár a bélváltozások gyakoriak a menopauzás nők számára, az egészséges szokások fenntartása a kellemetlen tünetek kezelésének része.

Változás kora

A menopauza a nő életkorában fordul elő, és a szervezetben lévő ösztrogén mennyisége csökken, ami a menstruációs időszak végleges leállását okozza. A menstruációs ciklusok hónapokig vagy évekig szabálytalanok lehetnek, mielőtt a menopauza befejeződött. A menopauza okozta hormonális változások más, kellemetlen tüneteket is okozhatnak, mint a szőrös haj, a forró hólyagok és a hüvelyi szárazság. A bélcsere gyakori panasz a menopauzán átesett nők körében.

Vastagbél

A vastagbél, amelyet a bélnek is neveznek, számos funkciót szolgál. Az élelmiszer emésztése és a táplálék felszívódása a gyomorban és a vékonybélben, a maradványok a vastagbélbe kerülnek, ahol székletet alakítanak ki az elimináció céljából. Ahogy a hulladék átmegy a bélen, a vitaminok és a víz abszorbeálódnak, mielőtt elmozdulna a testből.

Székrekedés

A székrekedés a menopauza során bekövetkező hormonváltozások által okozható. Sok olyan nő, aki más menopauzális tüneteket szenved, enni lehet a stressz csökkentése érdekében, és az egészségtelen étkezési lehetőségek is székrekedéshez vezethetnek. Néhány gyógyszer a menopauza tüneteire, például a vitamin-kiegészítőkre vagy az alvászavarokra, mellékhatásként lehet székrekedés. A Menopause Insight szerint a székrekedés azzal jár, hogy kevesebb, mint három széklet hetente van, kemény széklet jelenléte, feszültség vagy nehézség a bélmozgás során.

Gáz

Egyes nők panaszkodnak a gázfájdalmak és a szélütés okozta megnövekedett kellemetlenség miatt. A gáz az emésztési folyamat során az élelmiszer-összetörés következtében alakul ki. Néhány étel több gázt termel, mint mások, például brokkoli, bab és káposzta. Néhány nő a menopauza során megpróbálja enni egy egészséges étrendet, hogy jobban érezze magát, és növelje napi mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, ami gáz és kellemetlen érzés. A menopauza idején a hormonok csökkenése szintén összefügg a fokozott gázzal, puffadással és fellazulással.

Megelőzés / Solution

A menopauza során jelentkező bélcsillapítással járó tünetek megelőzése magában foglalja a magas rosttartalmú, rendszeresen gyakorló és sok vizet fogyasztó egészséges étrend fenntartását. Naponta 8-10 pohár vizet fogyasztva a bélműködést támogatja, és csökkenti a székrekedést. A túlzott puffadásban szenvedő nők is használhatják az over-the-counter gyógyszereket, amelyek megszüntetik a gázt.