Metoklopramid és fogyás

Eredetileg a terhesség alatt a hányinger kezelésére kifejlesztett metoklopramid hasznosnak bizonyult a hányinger, savas reflux és hányás kezelésében. Ugyancsak hatékony a gastroparesis, egy krónikus betegség kezelésében, amelyben a gyomorizomzat a szokásosnál hosszabb ideig tart, hogy az ételt a vékonybélbe helyezze. A legtöbb gyógyszerhez hasonlóan azonban a metoklopramid káros mellékhatásokat okozhat. A testsúlyra gyakorolt ​​hatás ritka és változik az adagolással, valamint az életkorával és az egészségi állapotával együtt.

A cselekvés mechanizmusa

A metaklopramid elsősorban a dopamin receptorok blokkolásával működik, de képes blokkolni a szerotonin receptorokat a központi idegrendszerben. A dopamin és a szerotonin neurotranszmitterek vagy kémiai hírvivők, amelyeket az agy a kulcsfunkciókat szabályoz, beleértve a hangulatot, az energiát és az étvágyat. A szerotonin általában növeli a teljesség érzését, míg a dopamin általában növeli az étvágyat, amikor szagát éri. A Wright Állami Egyetem Orvostudományi Karának orvosa Randy Sansone megjegyzése szerint mindkét neurotranszmitter részt vesz a súlygyarapodásban. Azonban a metaklopramid nettó hatása változik a dózisával, valamint a meglevő receptorok számával.

Mellékhatások

Bár a mellékhatások gyakoriságát nem mindig határozzák meg, a tudományos szakirodalom nagyon kevés jelentést tartalmaz a metoklopramid súlyhoz kapcsolódó mellékhatásairól. Ráadásul a metoklopramid súlyra gyakorolt ​​hatásai nem következetesek. Inkább úgy tűnik, hogy változik a páciens életkorával, fizikai és pszichológiai egészségével. A Mosby 2010-es gyógyszerkönyve szerint a metoklopramid gyakoribb mellékhatásai a következők: fáradtság, öngyilkossági gondolatok, álmatlanság, szívritmus zavarok, alacsony vérnyomás, rohamok, szájszárazság, hányás, hányinger, hasmenés, csökkent libidó és kiütés ( Referencia 1)

A csecsemõsúlyra gyakorolt ​​hatások

Nem ritka, hogy az orvosok a gyógyszereket más beavatkozásokkal kombinálják a súlyhelyreállítás során. Az 1980-as évek elején az orvosok már metoklopramidot alkalmaztak a koraszülött és a kis súlyú, teljes hosszú távú csecsemők súlygyarapodására. Dr. Sansone azonban azzal érvel, hogy egyedül a gyógyszereknek ritkán van jelentős hatásuk a súlygyarapodásra. A “bizonyítékokon alapuló ápolás” 2005-ös száma azt is jelenti, hogy a metoklopramid csökkentheti a savas reflux tüneteket az egyébként egészséges, 1- 24 hónapos csecsemőknél. A savas reflux gyakran rosszul táplálja a csecsemőket, és gyenge növekedést eredményezhet.

Hatások a felnőtt súlyra

A metoklopramid súlyos hatással járhat anorexiás felnőtteknél és rákos betegeknél. Az anorexia jellemző az étvágycsökkenés és / vagy az étellel szembeni fokozott ellenszenv nélküli étvágycsökkenés. Bár a legtöbb ember pszichológiai zavarként tekint, az anorexia krónikus betegséggel is összefügghet a rákos betegeknél. A “Journal of Clinical Oncology” 2005-ös számában közölt tanulmányok szerint a metaklopramid a rákos betegeknél a hányinger tüneteit jelentősen javítja, de kevésbé hasznos a súlygyarapodás szempontjából. Ezzel szemben Dr. Sansone szerint súlyos súlygyarapodást okozhat más anorexikában. A hirtelen súlygyarapodás ritkábban fordul elő más, egészséges, felnőtteknél, akik metoklopramidot kapnak.

Az idősek súlyára gyakorolt ​​hatások

A “Journal of the American Geriatrics Society” 2003-as számában az orvosok beszámoltak a metoklopramid terápiában részesülő idős betegek sikertelenségének eseteiről. Jelentésük szerint akár a terápiás dózisokban is, a metoklopramid súlyos fogyáshoz vezethet, és veszélyeztetheti az idős betegek napi tevékenységeinek elvégzésére való képességét. Jegyezzük meg azonban, hogy ezeket a hatásokat a 65 év feletti betegeknél tapasztalták már fennálló betegségekkel. Nem világos, hogy a metoklopramid hasonlóan befolyásolja-e az egészséges idős embereket.