Progeszteron csak tabletták és hatás az endometriózisra

A legtöbb szövet a szervezetben csak bizonyos területeken növekszik. Az endometriális szövet, amely a méh belsejét vonzza, kivételt képez a szabálytól, néha a méhen kívül eső területeken, endometriózis nevű rendellenességet okozva. A menstruációs periódus alatt a méhen kívüli méhnyálkahártya felszaporodik, majd a méhben ugyanúgy lebomlik. Az endometriózis, amely a fogamzóképes korú nők 2 és 10 százaléka között áll az Ohio State University szerint, krónikus fájdalmat okoz. A kizárólag progeszteron tabletták megakadályozzák a menstruációs vérzést, ami súlyosbítja az endometriózist.

Hogyan alakul ki az endometriózis?

Minden hónapban az endometriális szövet mind a méh belsejében, mind azon kívül sűrűsödik a női hormonok hatása alatt, így az embrió implantálható. Ha nem teherbe esik, az endometriális szövet mind a méh belsejében, mind azon kívül menstruációs vérzésnek nevezik. Sérülés és irritáció léphet fel az endometriózis által érintett területeken, amelyek leggyakrabban a petefészkeket, a beleket vagy a húgycsövet tartalmazzák. Minden alkalommal, amikor a szövet vérzik, több irritáció és hegesedés fordulhat elő. Az endometriózisban szenvedő nők 30 és 40 százaléka bizonyos fokú meddőséget okoz a petefészek vagy a petevezeték károsodása miatt, az endometriosis.org szerint. A progeszteron tabletták zavarják a normális hormonális ciklust, megakadályozzák az endometrium szövetet a megvastagodás és az elöntés ellen.

Progeszteron és a menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus első felében általában csak kis mennyiségben jelenik meg a progeszteron, egy női hormon, amely felelős az ovuláció utáni bélés megváltoztatásáért, így az embrió beültethető. A szintek emelkedése az ovuláció és a csökkenés után, ha nem teherbe esik. Amikor a progeszteron szintje csökken, a méh bélés lebomlik. Ha a progeszteront naponta használja a menstruációs ciklus során, akkor a petefészkének nem alakul ki tojás a hónapban, mert a magas progeszteron szintek “bolondítják” a testedet arra a gondolatra, hogy már egy tojást termeltek az adott hónapban. Ha folyamatosan alkalmazza a progeszteront, akkor nem fog menstruációs időszakot kapni, és a vérzés nem fordul elő az endometriózis által érintett területeken.

A progeszteron tabletták bevétele

Egyes fogamzásgátló tabletták mesterséges progeszteront tartalmaznak, progesztint neveznek. A csak progeszteronikus tabletták nem tartalmaznak ösztrogént, a domináns női hormont. Mivel a petefészek minden hónapban csak tojást termelnek, csak ösztrogén hatására nem jelentkeznek normál menstruációs időszakok. Ha megvonásos vérzést kap, ha abbahagyja a progesztin-tartalmú tablettát, a vérzés mennyisége rendszerint kevesebb a szokásosnál, mert az endometriális szövet nem sűrűsödik ösztrogén nélkül. A petefészkek gyakran előfordulnak a tabletta első három-hat hónapjában, ahogy a szervezet a változó hormonszintekhez igazodik.

szempontok

A progeszteron terápia az endometriózisban szenvedő nők kb. 75% -ában ellenőrzi a fájdalmat, az endometriosis.org szerint. Nem tudsz teherbe esni, miközben csak a progeszteron-tablettákat veszi be a menstruációs ciklus során, mert megakadályozza az ovulációt. Ne szedje a progeszteron szoptatás alatt, hacsak orvosa nem hagyja jóvá. A progeszteron tabletták alkalmazása nem csökkenti a károsodást az endometriózis okozta szövetekben, a pirulák csak segítenek megakadályozni további károkat. A progeszteron-kiegészítők depressziót, pattanást, puffadást vagy súlygyarapodást is okozhatnak. A hosszútávú, progesztinek hatással lehetnek a csontsűrűségre, időnként szükség lehet a csontsűrűség vizsgálatára.