Rendben van-e egy teáskanál extra szűz olívaolaj?

Az olívaolaj szerves része a sokoldalú mediterrán étrendnek, amely friss zöldségek és gyümölcsök, halak és telítetlen olajok fogyasztásán alapul. Bár a zsíros, olívaolaj számos olyan összetevővel rendelkezik, amelyek úgy tűnik, hogy csökkentik a szívbetegség kockázatát. Az extra-virgin kifejezés a minőségi olívaolajat a legjobb ízű és maximális táplálkozással jellemzi. Hozzáadása egy teáskanál olívaolaj a napi étrend kiváló ötlet, különösen akkor, ha használja azt helyettesíti a zsírok, amelyek nem olyan egészségesek.

Egy teáskanál olívaolaj 40 kalóriát tartalmaz, az összes kalória zsírokból áll. Egy teáskanál 4,5 gramm zsírt tartalmaz. A zsírok többsége, 3,3 gramm, egy omega-9 egyszeresen telítetlen zsír, olajsav. Az olívaolajnak nincs koleszterinszintje. Az olívaolajban található vitaminok közé tartoznak a zsíroldékony E vitaminok és a K-vitamin. Egy teáskanál is nagyon kis mennyiségű vas van. Az olívaolaj fitoszterolt, gyenge ösztrogén hatású növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterin felszívódását és az antioxidánsoknak nevezett flavenoidokat, amelyeket polifenoloknak neveznek.

A polifenolok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát. Az antioxidánsok eltávolítják a szabad gyököket, párosítatlan molekulákat, amelyek oxidatív stresszt okoznak a sejtekben. Az oxidáció a sejt DNS destrukciójához vezet. A sejtes károsodás rákot, szívbetegséget, emelkedett koleszterint és más betegségeket okozhat. A telítetlen zsírok a vérnyomást csökkentik, csökkentik a kis sűrűségű lipoproteineket, a “rossz” koleszterint, a magas sűrűségű lipoproteint, a “jó” koleszterint és az alacsonyabb triglicerideket, amelyek mindegyike csökkenti a szívbetegség kockázatát. Az olajbogyó segíthet a vércukorszint szabályozásában, csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Az E-vitamin az olívaolajban, az antioxidánsokkal együtt, csökkentheti az ateroszklerózist, a magas koleszterinszint által okozott plakk-képződést az artériákban.

Egészséges zsírok teszik ki a mediterrán étrend 40 százalékát. Az étrend előnyei a halak, a diófélék, a zöldségek és a gyümölcsök egyéb tápanyagaiból származhatnak. A kevésbé egészséges olajok helyett a margarin és a vaj helyett az olívaolaj helyett csak egy teáskanál olívaolajat adnak hozzá a diétájához, és több egészségügyi előnyökkel jár. Célja a napi kalóriák 10-25% -a egyedül telítetlen zsírokból, a Harvard School of Public Health javasolja.

Csak egy teáskanál extra szűz olívaolajat ad a diéta, ha nem eszik meg a megfelelő ételeket, egyébként nem valószínű, hogy segítene az általános egészségi állapotában. Csak az olívaolaj hozzáadását az egészségtelen ételekhez nem teszi egészségessé. Mivel az olívaolaj zsír, túl sokat eszik, növelheti a kalóriabevitelt és súlygyarapodást okozhat, bár a 40 kalóriát egy teáskanálban nem okozhat súlygyarapodást önmagában.

Táplálás

Előnyök

ajánlások

Ellenjavallat