Sajtok táplálkozási összehasonlítása

Sok diétás ember érthetően óvatos az étkezési sajtok miatt, mivel a legtöbb sajt magas zsírtartalmú és kalóriát tartalmaz. Mindazonáltal több mint 30 százalékos eltérés tapasztalható a gyakran szolgáltatott sajtokban található kalóriák számában. Az okos választás, amikor egy sajtos tálcával találkozik, lehetővé teszi, hogy kihasználja az összes olyan kalciumot, amelyet ez az élelmiszer biztosít.

Mindössze 72 kalóriát 1 grammban, a részben lekötött tejből készült mozzarélt az alacsony kalóriatartalmú vezető a gyakran szolgált sajtok között. Kevesebb kalciummal rendelkezik, mint sok más sajt, mivel kielégíti a napi kalciumtartalom 22 százalékát, és a legtöbb egyéb sajt csak 20 százalékot elégít ki. Mérsékelten nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, 175 milligramm nátriumot tartalmaz.

A Monterey Jacknek csak 100 kalóriája van unciánként. Ez a sajt sokkal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a többi sajt, mert csak 150 milligramm. Monterey Jack különböző változatai a jalapeno paprikával, a metélőhagymával és más természetes kiegészítésekkel rendszeresen megjelennek a legtöbb élelmiszerboltban.

Ha csak egy kalóriát tartalmaz, mint a Monterey jack, akkor 1 gramm Gouda kielégíti a napi kalciumtartalom 20 százalékát. A két sajt közötti hasonlóságok azonban itt végződnek. A Gouda 232 milligramm nátriumot tartalmaz – közel 54 százalékkal több, mint a Monterey jack. Bár a sajt soha nem tekinthető egészséges ételnek, a Monterey Jack egészségesebb alternatíva a gouda-hoz képest.

A svájci sajtnak csupán 108 kalóriája jut egy unciáig, ami azt jelenti, hogy a kalóriaszám nem különbözik jelentősen a gouda vagy a Monterey jack-től. Azonban mindössze 54 milligramm nátrium, a svájci sajt egyértelműen vezető szerepet játszik az alacsony nátriumtartalmú sajtok esetében. Tekintettel arra, hogy Svájcban a Monterey-nátrium nátrium-tartalma körülbelül 1/3-a van, segít megőrizni a nátrium-visszaszámlálást, ha más élelmiszerekhez adják.

A 114 kalóriát unciánként a cheddar több kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb egyéb gyakran fogyasztott sajt. 176 milligramm nátriummal a cheddar több nátriumot tartalmaz, mint a svájci, és még több, mint Monterey Jack. Ezeket az értékeket figyelembe véve érdemes átengedni a cheddarot, ha más sajtlapon van alternatíva.

mozzarella

Monterey Jack

Gouda

Svájci sajt

cheddar sajt