Oxálsav paradicsomban

Az oxalát olyan kémiai vegyület, amely bizonyos mértékig szinte minden növényben természetesen előfordul, beleértve a gyümölcsöt, a zöldséget és a magvakat. Az oxalátot általában levélben vagy kéregben helyezik el, ahol a vegyület kalciummal kötődik, hogy eltávolítsa azt, amikor a növények átmennek a szezonális elárasztáson. Az emberi szervezetben az oxalátnak nincs jótékony hatása, és szinte teljesen ürül a vizeletből és a székletből, a “The Kidney Stones Handbook” szerint.

Oxalátok az emésztés során

Az átlagos napi étrend körülbelül 120 mg oxalátot tartalmaz, de 1000 mg felett tartalmazhat olyanokat, akik nagy mennyiségű oxalátot fogyasztanak. Ha oxalátot tartalmazó ételeket fogyaszt, a gyomorban levő savak szabadítják fel a vegyületet a forrásától. A májban a felesleges mennyiségű C-vitamin és az állati fehérje oxalátra is átalakul. Az emésztési folyamat során az oxalát erősen kötődik a kalciumhoz, és így olyan vegyületet képez, amely végül kiválasztódik a székletben. Ez a kötési eljárás megakadályozza az oxalátok, valamint a kalcium kötődését, amellyel kötődnek. A viszonylag egészséges test általában 10-15% nem kötött étkezési oxalátot nyel el, amelyet ezután a vizelettel választanak ki.

Vesekövek

A vesék a testetek szűrőjeként működnek, feloldják és kivesszük az összes hulladékot összetett folyamatba, amely a vizeletvegyületek és a víz megfelelő egyensúlyát teszi szükségessé. Ha nem áll rendelkezésre elegendő víz ahhoz, hogy feloldja az összes szűrt anyagot, képződhet a keményített ásványi lerakódások, nevezett vese kövek. A kőzetek abnormális növekedést mutatnak. Mikroszkópikus részecskékként kezdik, kristálygyűjteménybe nőnek és végül kövekké alakulnak. Attól függően, hogy hogyan készültek, a kövek különböző különböző vegyületeket tartalmazhatnak. A vesekövek csaknem 85 százaléka kalciumot tartalmaz. Míg ezeknek a köveknek a része a kalcium-foszfátot tartalmazza, a legtöbb kalcium-oxalátot tartalmaz. Ha hajlamosak az oxalát tartalmú vesekövek kifejlődésére, orvosa javasolhatja, hogy korlátozza az oxalát tartalmú élelmiszerek bevitelét.

paradicsom

A paradicsom az éjszakai növény családjához tartozik, padlizsánnal, burgonyával és harang paprikával. Míg ezek a más éjszakai növények tartalmaznak “magas” mennyiségű oxalátot, vagy adagonként több mint 10 mg, a paradicsom csak “közepes” mennyiséget, vagy adagonként 2 és 10 mg között van. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a paradicsom oxálsavtartalmát 50 mg / 100 g-os adagolásra sorolja fel. Az egyes típusú élelmiszerek oxaláttartalma igen változatos, azonban az érettségtől és az éghajlattól, valamint a talajviszonyoktól függően. A nagyon érett paradicsom általában magasabb oxalátmennyiségeket tartalmaz, mint a kevésbé érett gyümölcsök. A “The Encyclopedia of Healing Foods” szerint az oxalát szintjének jelentése egy adott élelmiszerben 2-5-szeres lehet.

szempontok

Hacsak nincs családi kórtörténete a vesekövekkel kapcsolatban, vagy az Ön egészségügyi szakembere azt tanácsolta, hogy az oxalátok bevitelét korlátozza egy diagnosztizált egészségi állapot miatt, nem kell aggódnia az oxálsavból az ételben. A mérsékelt mennyiségű oxalát forrásán kívül a paradicsom kiváló forrás a C- és K-vitaminok, a biotin és a karotinok, köztük a likopin, a bőr, a tüdő, a mell, a vastagbél és a prosztata rák elleni védekező antioxidáns, A szívbetegség és a szürkehályog. A paradicsom szintén nagyon jó forrása az étkezési rostoknak, a folsavnak és a B6-vitaminnak. Habár a paradicsom oxaláttartalma megérik, így táplálék-tartalmuk is megnő.