Gyors súlygyarapodás és laza széklet

Laza, vizes széklet, vagy hasmenés gyakran társulhat a fogyáshoz, mivel a széklet és a folyadék elvész. De a szándékos és gyors súlygyarapodás még a hasmenésnél is megtörténhet. A súlygyarapodást és a hasmenést számos dolog okozhatja, amelyek közül néhány átfedés – beleértve néhány olyan orvosi helyzetet, amelyet orvosnak kell kezelnie. De hatékonyan kezelheti mind a súlygyarapodást, mind a hasmenést.

A lisztérzékenység olyan állapot, amelyben az emésztőrendszer nem képes kezelni a glutént, összetevőt számos ételben, beleértve a legtöbb kenyeret és még néhány gyógyszert is. Számos lisztérzékenységben szenvedő ember szenved székleten, amikor glutént szed. A lisztérzékenység a tápanyagok felszívódását okozza, de hirtelen súlygyarapodást is okozhat, mondja az Országos Emésztési Betegségek Információs Központja. A túlzott mennyiségű cukrozott és édesített ételek fogyasztása mind súlygyarapodást, mind pedig laza székletet okozhat.

A súlygyarapodás és a laza széklet is előfordulhat függetlenül, és nem okoznak összefüggéseket, például étkezési változásokat, betegséget vagy egészségi állapotokat. Drasztikusan növelheti a kalóriabevitelét, ezért gyorsan felveheti a nemkívánatos fontokat. A kalóriák hirtelen és jelentős csökkenése – a szigorú edzésprogram leállításával – szintén növelheti súlyát. Számos orvosi körülmény – például a pajzsmirigy-problémák, az anyagcsere-változások és a mentális egészségi problémák, például a depresszió – szintén a MedlinePlus szerint súlygyarapodást okozhat. A fertőzés a laza széklet gyakori oka, és más okok közé tartozik az egészségügyi állapot, mint például a cöliákia és a gyulladásos bélbetegség, valamint bizonyos ételek, például a tej iránti intolerancia. A hasmenés egyes gyógyszerek mellékhatásai lehetnek, beleértve a hashajtókat, az antibiotikumokat és a kemoterápiás gyógyszereket, a MedlinePlus szerint.

Módosítsa az étrendjét, hogy segítsen megbirkózni a túlzott súlygyarapodással és a laza székletekkel. Először lecsökkented a cukros ételeket és italokat az ételeidben. Ha lisztérzékenysége van, kerülje a glutént. Adjon hozzá rostot a diétájához, mivel ez segíthet megőrizni téged anélkül, hogy túl sok kalóriát fogyaszthatna, és segíthet a hasmenés kezelésében és a fésületek szilárdabbá tételében. Az egész gabonát ételeket, gyümölcsöket és zöldségeket enni, hogy növelje a szálbevitelét. Ragaszkodjon az alacsony kalóriatartalmú ételekhez, amelyek nem növelik a gyomrot. Az egyszerű pirítós, a levesek és az almaszelet segít enyhíteni a gyomrodot anélkül, hogy sok kalóriát adna az étrendnek.

Ha ingerlékeny bélrendszeri, lisztérzékenységi, laktóz-intoleranciája, pajzsmirigyproblémái vagy más egészségi állapotok vannak, tartsa őket irányítva, hogy könnyebb legyen a tünetek, mint a súlygyarapodás és a laza széklet. Előfordulhat, hogy további módosításokat kell végrehajtania az étrendben – például a tejtermékek eltávolításával – vagy a gyógyszeres kezelést, hogy jobban kezelhesse ezeket a tüneteket.

Beszéljen kezelőorvosával, ha nem érted, miért kapsz súlyt vagy szenvedsz laza székletet. Az orvos orvosi állapotot diagnosztizálhat és kezelheti. Egyszerűen az életmód megváltoztatása csak akkor segít, ha ezek a problémák nem kapcsolódnak az alapállapothoz.

A súlygyarapodás és a laza székek

Különálló okai a súlygyarapodásnak és a laza székletnek

A súlygyarapodás és a hasmenés kezelése

Egészségügyi problémák kezelése

Beszélgetés a doktorhoz