Laktóz és aldóz?

A tejcukor tejcukor – szénhidrát, amely tejtermékekben fordul elő. Néhány cukorban olyan szerkezetek vannak, amelyek aldózisnak minősülnek, vagyis funkcionális csoportjukat az aldehideknek nevezik kémiai összetételük részeként. A laktóz nem egy aldóz, hanem két kisebb cukorból áll, amelyek mindegyike aldózis.

A laktóz vagy a tejcukor diszacharidként besorolt ​​szénhidrát, magyarázza Drs. Reginald Garrett és Charles Grisham könyvében “Biochemistry”. A diszacharidok két kisebb cukoregységből állnak, amelyek vegyileg össze vannak kötve. A laktóz esetében a kisebb egységek a glükóz – mindenütt jelen vannak – és a galaktóz. Ha laktózt fogyaszt, az emésztő enzimek lebontják az alkotó kisebb cukoregységeit, amelyeket felszív a véráramba.

Mind a glükóz, mind a galaktóz aldózisok, vagyis cukrok, amelyeknek kémiai szerkezete aldehideket tartalmaz az egyik végén, amikor egyenes láncúak. Az aldehid olyan szénatomból áll, amely kettős kötést tartalmaz egy oxigénatomhoz, egyszeres kötés hidrogénatomhoz és egyetlen kötés egy másik szénatomhoz. A glükóz és a galaktóz, hasonlóan más cukrokhoz, akár egyenes lánccal, akár ciklikus formában létezhetnek. Az aldehid csak az egyenes láncban van jelen.

Az a tény, hogy a laktóz két cukorból áll, amelyek mindegyike aldózis, nem fontos a szervezet és a sejtek számára. Aldózisokat, például glükózt és galaktózt használhat energiáért, de ugyanúgy használhat nem aldózcukrot is (ketózokat). A különbség csak a kémikusok számára fontos, akik a cukrot többféle módszerrel osztályozzák, beleértve a szénhidrogének számát és az aldózisokat.

Sok ember laktózt különösen érdekesnek tartja cukorként, mert egyesek – a laktóz-intoleranciában szenvedők – nem képesek megemészteni. Ez a funkció azoknak az egyéneknek, akik nem elegendő mennyiségű laktázt termelnek, magyarázza dr. Lauralee Sherwood az “Emberi fiziológia” című könyvében. Az a tény, hogy a laktóz aldózcukrokból készült, semmiképpen sem teszi meg az emésztést. A glükóz – az aldóz – a legelterjedtebb étkezési cukor, és könnyen felszívhatja azt a különböző forrásokból.

laktóz

áldozok

elágazások

Laktóz emésztés