Myopathia és mozgás

A myopathia sokféle formát ölthet, de nem számít, hogyan manifesztálódik, myopathia akkor fordul elő, amikor a szervezetben lévő izomrostok véglegesen károsodnak. Attól függően, hogy miként jelenik meg, a myopathia drasztikusan befolyásolhatja egyes emberek életét, míg mások nem olyan károsodtak. Bizonyos gyakorlatok segíthetnek Önnek, attól függően, hogy milyen típusú myopathia van. A testmozgás önmagában nem gyógyítja meg a myopathiát, hanem terápiaként szolgál a tünetek enyhítésére.

Jelek és tünetek

A myopathia elsődleges tünete az izomgyengeség, jegyzi meg az Országos Neurológiai Intézet és Stroke. A gyengeséget merevség, fájdalom és görcsök kísérhetik. A krónikus izomgörcsök bizonyos myopathia jelei is.

típusai

A myopathia típusai közé tartozik a bőr, a csont, a vázizmok és a fejlődési képesség hiányosságai. A mozgás segíthet azoknak a myopathiásoknak, akik a vázizmokat érintik. A mitokondriális myopathiát a sejt mitokondriumi hibái jellemzik. A mitokondriumok felelõsek az aktív izmok energiatermeléséért. Az izomdisztrófiát ellenőrizhetetlen görcsök és izomgyengeség jellemzi. A polimiositis a vázizmok gyulladása.

Gyakorlatok erősítése

Mivel a myopathia legtöbb állapotát izomgyengeség jellemzi, az edzés erős része a terápiás kezelésnek. Az erőkifejtést tűrhető intenzitással kell végezni, különösen azért, mert ez a fajta edzés erősséget és energiát igényel. Próbálj ki olyan gyakorlatokat kiválasztani, amelyek a test legfontosabb izomcsoportjait működtetik, és olyan sokan vagy olyan keveset tesznek, amilyen jól érzik magukat. Az erősítő edzéseknek izgalmasnak, de nem fájdalmasnak kell lenniük. Gyakorlatok, mint például a lábszárak, kiterjesztés, adduktum és elrablás, segítenek a lábaknak és a csípőnek. Hastáncok és áthidaló gyakorlatok végezhetők a hát és az absz. Gyakorlatok a felsőtesthez, mint például a mellkasi prés, bicep curl, tricep pushdown és sor, a felső hát, a mellkas, a váll, a bicepsz és a tricepsz. Egyszerre 10-15 ismétléssel kezdődhet, és erősebbé teheti a három készletet. Az ellenállóképzés kulcsa az, hogy időt és testre hallgass, jegyzi meg a Vancouver Coastal Health programot.

nyújtás

Stretching gyakorlatok hasznosak, ha az izmok merevek vagy ha görcsöket szenved. Nyújtás naponta többször is elvégezhető, de előfordulhat, hogy különösen hasznos a daganat reggelén vagy az elhúzódó ültetések után. Stretch a szervezet összes fontos izomcsoportját. Próbáld meg nyújtani a combcsontokat, a quadricepset, a borjakat, a mellkasát, a háttámlákat és a karokat. A nyújtás nem okozhat fájdalmat, hanem érzést kell éreznie az izomban, de nem a fájdalompontra.

Aerob testmozgás

Az aerob testmozgás olyan tevékenység, amely hosszú ideig tart, hogy megnövelje szívét és légzési arányát. Ez a fajta gyakorlat hasznos a myopathiás betegeknél az érintett légzés és szívizom előfordulása miatt. Válasszon egy gyakorlatot, ami szórakoztató és könnyű. Az alacsony hatású gyakorlatok, mint a gyaloglás vagy a kerékpározás, hatékonyan kihívják az izmaidat és növelik a pulzusszámát. Elkezdheti gyakorolni olyan kevés, vagy annál többet, amilyen jól érzi magát. Idővel meg kell próbálnia növelni a 30 perces folyamatos mozgást naponta.

Mielőtt bármilyen új edzésprogramot elkezdenél, mindig keresse fel orvosát. A kórelőzménye alapján elmondhatja, hogy van-e olyan tevékenység, amelyen nem szabad részt venni. Ha myopathia van, csak a kényelmes zónában kell dolgoznia. Ne nyomja magát túl keményen, gyakorolni kell egy kis erőfeszítést, de nem okozhat indokolatlan fájdalmat.

szempontok