Oxigén és súlyos orrvérzés

Az orrvérzés gyakori mellékhatás az oxigénterápia alatt. A folyamatos súlyos orrvérzést azonban az egészségügyi szolgáltató figyelmét fel kell hívni annak biztosítására, hogy nincs más ok.

Az oxigénterápia orrvérzést okozhat az orrjárat szárításával. Továbbá, a KidsHealth.org szerint, amikor az orrmembránja kiszárad, az orr belseje megrongálódhat, és mivel ezek a sebek megszakadnak a viszketés vagy az orr átvitelétől, gyakran vérzik. Ezenkívül a Mayo Clinic elmagyarázza, hogy az orrvérzés a septumban kezdődik, vagyis a vékony membrán, amely elválasztja az orrkamráját.

Amint azt a Nemzeti Szív- és Tüdővérintézet kifejti, az oxigént gyakran kis pici műanyag csövek vagy orrcsuklón keresztül kapják. Egy kis csövet helyeznek az egyes orrlyukba, hogy biztosítsák a megfelelő oxigénáramlást. Mivel azonban ezek a csövek irritálhatják az orrod belsejét, növelhetik az orrvérzés kockázatát.

Segíthet megelőzni a kiegészítő oxigén felhasználás által okozott orrvérzést egy párásító használatával, amely segít az orrlyukak nedvességének megőrzésében. Orvosa ajánlhat olyan orrspray-t is, amely enyhítheti a tüneteit. Ezenkívül TeensHealth elmagyarázza, hogy meg kell próbálnia elkerülni az orr dörzsölését vagy viszketését, és azt javasolja, hogy kis mennyiségű kenőanyagot, például petróleum zselét helyezzenek be minden orrlyukba, különösen a szeptumon és a környéken.

Ha továbbra is tapasztalja a folyamatos orrvérzést és a tünetek súlyosnak tűnnek, forduljon egészségügyi szolgáltatójához, hogy pontos diagnózist érjen el. A gyakori orrvérzés súlyosabb probléma lehet. Ezenkívül orvosa segítheti a tüneteinek enyhítését azáltal, hogy egyszerűen megváltoztatja az oxigénáramot vagy a gyakoriságot.

Száraz nazális áthatolás

Orrcsiga

Megelőzés

Figyelem