Megkönnyebbülés a súlyos napégés peeling

Ha a bőred bizonyos mértékig leégett, a peeling elkerülhetetlen. A peeling a szervezet által a napsérült külső bőrréteg (dermis) javításának módja, magyarázza a Mayo Clinic. Várják az ideiglenes elszíneződést a bőrén a peeling folyamata során, ami több napig is eltarthat.

Mi a leégés?

A napégés okozhatja az ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettséget, akár szándékos szabadtéri cserzéssel, akár egy barnító vagy napozó lámpa használatával. Az UV fény hatására a bőre több melanint termel, mondja a Mayo Clinic. A melanin termelés, ami barnulást eredményez, a bőr védekező mechanizmusa – az UV-sugarak megőrzésének módja a szélesebb körű károsodás kialakulásának. A bőred azonban csak annyit véd, hogy megvédje magát. Vannak, akik genetikailag nem képesek elég melanint termelni, a bőrük könnyebben éget, rövidebb UV-sugárzási idő után. Minél hosszabb ideig maradsz a napsütésben, annál nagyobb a veszélye annak, hogy rossz leégést okozsz, ami pirosságot, gyulladást, fájdalmat és még hólyagosodást okoz.

Pre-Peeling Care

Ha már leégte a bõrét, elkerülhetetlen a bõr károsodása. Mielőtt a bőr elkezd hámozni, a Mayo Klinika javasolja a könnyű otthoni gyógymódok használatát a gyulladás és a kényelmetlenség csökkentésére a forró, égetett bőrre. Használjon nedves, hideg borogatást vagy hűvös zuhanyt. A nonprescription fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofén vagy az aszpirin, naponta adagolhatók, amíg a gyulladás és a fájdalom el nem esik. (Az aszpirint soha nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekek vagy 2 évesnél fiatalabb gyermekek, illetve a bárányhimlő vagy az influenza fölött haladó tinédzsereknek adni.) Ilyen sok folyadékot a szervezet újratermelésére. Több égetés nélkül is felvihet több ajándékot, például hidratáló, aloe vera lotion vagy 0,5-1% hidrokortizon krémet. A Mayo Clinic szakemberei szerint a hidrokortizon krémek segíthetnek a bőre gyorsabban gyógyulni a rossz leégés után.

Napégés peeling

Extra karcsú kezelésre van szükség, miután a bőre elkezd hámozni, mondja a Mayo Klinika. Továbbra is használjon hidratáló krémet, és tartsa ujjait a hámlasztási területtől. Ha a napégés vizes hólyagokat eredményezett, ne dobja ki őket. Lehet, hogy felrobban a saját, és ha igen, alkalmazzon nonprescription antibakteriális krémet a nyers bőrre. A fertőzöttség megelőzésére az érintett területet gézzel is lefedheti. A bőrápoló szakértője, Paula Begoun kijelenti, hogy a napégés gondozása ugyanúgy szükséges, mint bármely más típusú égés. Ne égesse el az égett területet vastag, zsíros salátákkal, például vajjal vagy egyéb olajokkal.

Lásd orvosa

Bár a legtöbb leégés hatékonyan kezelhető az önellátással, vannak olyan esetek, amikor orvosi kezelésre lehet szükség. A Mayo Clinic jelzi, hogy látnia kell orvosát, ha a napelemes buborékcsomagolás a szervezet nagy részét elfedi, ha magas láz, hányinger, hidegrázás, zavartság és súlyos fájdalom tapasztalható, vagy ha a napégés nem reagál az otthoni kezelésre néhány napok. A rossz leégés okozta fertőzés jelei közé tartozhatnak olyan nyitott buborékfóliák, amelyek a mirigyenek, a megnövekedett fájdalom és duzzanat területei, valamint a hólyagok körüli vörös csíkok, amelyek lineáris képződést mutatnak.

A leégés megakadályozása

A súlyos leégés nem csak csúnya hámlást okoz, figyelmeztet az American Academy of Dermatology-ra. A napsugárzás nem csak életkor foltokat és ráncokat okoz. Emellett növeli a bőrrák kockázatát, a bőrrák több mint 90 százaléka befolyásolja a napsütésnek kitett bőreket. Az Országos Egészségtudományi Intézetek kijelentik, hogy mindig legalább 30 éves fényvédővel kell viselni a napvédőt, különös tekintettel az arcára, az orrára, a füleire és a vállára. Győződjön meg róla, hogy az ajakbalzsam tartalmaz napvédőt is. Kerülje a napsütést 10: 00-16: 00 között, amikor az UV-sugárzás a legerősebb. A szabadban egy széles karimájú kalapot és napszemüveget viseljen. Védje a bőrt ruhájával, amely lefedi a karját és a lábát.