Keflex és sulfa allergia

A Keflex egy széles spektrumú cefalosporin antibiotikum, amelyet felső légúti fertőzések, húgyúti fertőzések, valamint fül-, csont- és bőrfertőzések kezelésére alkalmaznak. Ez az antibiotikum baktériumölő tulajdonságokat mutat a sejtfal kialakulásával, ami ozmotikus egyensúlytalanságot és végül sejtlízist okoz. A Sulfa-gyógyszerek vagy a szulfonamidok a szulfanilamidból származó bakterioosztatikus szerek. Ezek a gyógyszerek gátolják a baktériumorganizmusok növekedését a folsav bioszintézisének gátlásával, következésképpen a dezoxiribonukleinsav, vagy DNS, ribonukleinsav vagy RNS szintézisével. Azok az egyének, akik allergiás reakciót tapasztalnak ezeken az antibiotikumokon, haladéktalanul hagyják abba a gyógyszert, és azonnal orvoshoz forduljanak.

Sulfa drogok

A Sulfa gyógyszerek, amelyek szulfonamidok néven is ismertek, olyan kémiai vegyületek, amelyek S02NH2 csoportot tartalmaznak. Kémiai szerkezetük alapján ezek a gyógyszerek három osztályra oszthatók, de mindegyiknek ugyanaz a hatásmechanizmusa. Ezek a gyógyszerek gátolják a baktériumok növekedését azáltal, hogy az enzim, a p-amino-benzoesav kompetitív inhibitoraként hatnak. A folsav bioszintéziséhez PABA szükséges, amely viszont szükséges a nukleinsavak szintéziséhez, végül pedig a DNS-hez és az RNS-hez. A sulfa-gyógyszerekre érzékeny bakteriális organizmusok nem képesek folsavat szintetizálni ezen antibiotikumok jelenlétében, és így nem tudják szintetizálni azokat a vegyületeket, amelyek a sejtes növekedéshez és szaporodáshoz szükségesek.

Sulfa drogok és bőr allergiás reakció

Az SO2NH2 molekulát tartalmazó antibiotikumok a betegek 3% -ában allergiás reakciót váltanak ki. A sulfa gyógyszerekre jellemző allergiás reakció általában 30 perc és 8 óra között alakul ki a gyógyszer szedése után, és bőrkiütésekkel járó bőrkiütések megjelenését eredményezi. A kiütések és a csalánkiütés mellett az egyén kialakíthatja a bőrön lévő, duzzanat és vörösség jól meghatározott foltjait, amelyeket néha egy buborékfólia fedez fel. A súlyos allergiás reakció anafilaxiát eredményezhet, ami a vérnyomás csökkenését, émelygést, Hányás, szédülés és eszméletvesztés. Az anafilaxis mellett életveszélyes bőrreakciók is előfordulhatnak, mint a Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis. Ezek a súlyos, nemkívánatos bőrreakciók jellemzően fejfájással, lázzal és testvérzéssel kezdődnek. Ekkor bőrelváltozások vagy kitörések jelentkeznek a test arcán és törzsén. Ezek a sérülések elkezdenek kitörni vagy buborékoltatni, ami a bőr külső rétege elválasztását eredményezi a szövetrétegből a bőrön. A Stevens-Johnson-szindróma és a toxikus epidermális nekrolízis rendkívül veszélyes, mivel a bőr már nem jelenik meg a kórokozó organizmusok gátaként, az egyén nagyon érzékeny a különböző típusú fertőzésekre.

Szulfonamid gyógyszer túlérzékenységi szindróma

Úgy gondolják, hogy a sulfa gyógyszerek iránti fokozott érzékenységet a májban előforduló kálium-gyógyszerek metabolizmusának és a késleltetett T-sejt-közvetített reakciónak köszönheti. A tünetek általában a gyógyszer indításától számított hét-tizennégy nappal kezdődnek, az egyén fejfájásai és magas lázai vannak. Ezután vörös és rózsaszín foltok jelennek meg a test törzsén, és végül összezáródnak, hogy a végtagok és a nyak felé terjedő foltos, lapos kiütések keletkezzenek: Ha a gyógyszer nem hal meg azonnal, a belső szervek, beleértve a tüdőt is , A máj, a vesék és a szív beavatkozhat. Az egyén akut májelégtelenségben, légzési nehézségben, tüdőbetegségben, tüdőgyulladásban, izomfájdalmakban, megnagyobbodott nyirokcsomókban, a szívzsák gyulladásában és a csontvelő depresszióban a vörös- és fehérvérsejtek számának csökkenésével találkozhat.

Keflex allergiás reakció

Hasonló a sulfa gyógyszerekkel szemben, a Keflex allergiás reakciót válthat ki, ami bőrkiütést okoz a csalánkiütésben. A hisztamin felszabadulása a hízósejtekből megnöveli az erek permeabilitását, ami az arc, a torok, az ajkak és a nyelv duzzanata. A torok duzzanata a tüdőbe vezető légutak szűkülését okozza, ezáltal csökkentve az oxigén mozgását a tüdőbe és eltávolítja a szén-dioxidot a szervezetből. Ennek eredményeképpen az egyén lélegzete, a mellkasi szorítás és a légzési nehézség tapasztalható. Ha ilyen tüneteket tapasztal, hagyja abba a gyógyszeres kezelést és beszéljen orvosával.