Köles és cukorbetegség

A köles valójában olyan kapcsolódó növények csoportja, amelyek kicsi gyöngyszemű gabonát állítanak elő, és nem egyetlen növényt. A köles az esszenciális aminosavakban alacsony, és magasabb, mint a legtöbb zsíradag, melynek 75 százaléka szív egészséges többszörösen telítetlen zsír. A Millet bizonyítottan potenciálisan előnyös a cukorbetegség kezelésében.

A Millet jó cukorbetegek helyettesítheti a rizst, állítja Peter Belton, a Pseudocereals és kevésbé közönséges gabonafélék: gabona tulajdonságai és felhasználási potenciálja című könyv szerzője. A Millet magas rosttartalma lassítja az emésztést, és még egyenletesebbé teszi a cukrot a véráramba. Ez segít a cukorbetegeknek abban, hogy elkerüljék a vércukor veszélyes tüskéit, ami a vércukorban való átjutáshoz vezet, amit glukózériának neveznek. A köles nagy mennyiségű metionint is tartalmaz, egy aminosav, amely a legtöbb szemcsében hiányos, és amely a köles értékes helyet biztosít a vegetáriánus étrendben.

A Biológiai Kémia és Élelmiszertudományi Tanszék kutatói, a japán Iwate Egyetem kutatói szerint a zsírtartalmú étrend, amely 20 százalékos köles fehérjét tartalmazott három héten keresztül, szignifikánsan csökkentette a glükóz- és trigliceridszinteket és az adiponektin – a szekretált anyag Az étvágyat szabályozó zsírsejtek – laboratóriumi állatokban. Köles növelte a magas sűrűségű lipoprotein, a HDL, a jó koleszterin szintjét is. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a köles potenciálisan hasznos lehet az inzulinrezisztencia és a cardiovascularis betegség kezelésében a 2. típusú cukorbetegségben. A tanulmány az “Bioscience, Biotechnology and Biochemistry” folyóirat 2009. februári számában jelent meg.

A Millet az egészséges élelmiszerek listáján szerepel, hogy csökkentse az inzulinrezisztenciát a regisztrált diétás Deborah A. Klein, M.Sc. A köles szintén jó forrás a B-vitaminoknak, amelyeket szervezetetek a szénhidrátok feldolgozására használ. A köles jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a kalciumot, a vasat, a káliumot és a magnéziumot. Klein megjegyzi, hogy az előzetes kutatás ígéretes eredményeket hozott a köles potenciáljának a 2. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

A köles a legalacsonyabb étkezés utáni étkezést követően vércukorszintet eredményezett a hagyományos szudáni étkezés vércukor- és inzulinhatásainak vizsgálatában. A 2-es típusú cukorbetegségben résztvevők hat különböző alkalommal, egyhetes intervallumban fogyasztottak búzát, cirokat, kölest és kukoricát. A két órás étkezés utáni vércukorszint a legalacsonyabb volt, amikor a résztvevők egy köles zabkását fogyasztották. A vizsgálatot az Uppsala, Svédországi Egyetemi Kórház Orvosi Tudományok Tanszéke vezette.

Rost

A trigliceridek

Inzulinrezisztencia

Összehasonlító tanulmány