Progeszteron szabálytalan menstruáció esetén

A legtöbb nő szabálytalan menstruációs ciklusa lesz a reproduktív években. A menstruációs szabálytalanságok pubertáskor kezdődhetnek, vagy ha a nő reproduktív évei a menopauza közelébe kerülnek. Más időkben a rendellenes menstruációs ciklusok a nemi hormonok, például a policisztás petefészek szindróma vagy az anorexia közötti egyensúlyhiányt okozó egészségügyi állapotok miatt következnek be. A menstruációs ciklus szabályozása érdekében az orvosa progeszteront írhat elő.

Egy normális menstruációs ciklus során az agyalapi mirigy kiválasztja a tüszőstimuláló hormont (FSH) és a luteinizáló hormont (LH). Ezeknek a hormonoknak a felszabadulása a szaporodó szerveket ösztrogén és progeszteron termeléséhez vezet. Ezek a hormonok kényes cikluson mennek keresztül, ami rendszerint 28 nap, a MedlinePlus szerint. Azonban az agyalapi mirigy hormonjaival kapcsolatos problémák a progeszteron megzavarását okozhatják vagy az ösztrogén vagy a progeszteron növekedését vagy csökkenését okozzák. Ez súlyos menstruációs vérzéshez, anovulációhoz, rövid menstruációs ciklusokhoz vagy pikkelyekhez vezethet.

A progeszteron az ovuláció idején a petefészkek által kiváltott hormon, ami körülbelül egy hetes nő női menstruációs ciklusa. A progeszteron és az ösztrogén felelős a menstruációs ciklus és az ovuláció szabályozásáért. A progeszteront vagy szintetikus formáját a progesztint gyakran kapják nők a születésszabályozó tabletták formájában vagy az ösztrogénpótló terápia mellett a menstruációs ciklus korrigálására vagy a súlyos vérzés csökkentésére.

2010-től a progeszteronnak négy különböző formája lehet: tabletta, krém, injekció vagy kúp. A női egészségügyi erőforrások szerint a progeszteron-tabletták 1-4 óra alatt felszívódnak a véráramba. A progeszteronnak ezt a formáját az étel mellett az abszorpcióhoz is segítenie kell. A progeszteron injekciók olajtartalmúak és intramuszkulárisan adottak, ez a gyógyszer 12 órán belül csúcsosodik. A kúp alakú krém forma felszívódik és csúcsok négy órán belül. A progeszteron bőr krém naponta egyszer felszívódik a bőrön keresztül.

Ha szex után vérzik, foltosodik, súlyos vérzést, 21 napnál rövidebb ciklust, vagy több mint hét napig vérzik, fontolja meg vérszintjét a hormonszint ellenőrzésére. Dr. Rahim Haloob a Nuffield kórház szerint alacsony progeszteron is okozhat tüneteket, például a depresszió és a pajzsmirigy szabálytalanságait.

Szabálytalan menstruációs ciklusok

A progeszteron

Vényköteles progeszteron

szempontok