Táplálkozási értéke a kúp

Az amerikaiak milliói még soha nem hallottak a kongee-ről, de ázsiai országokban olyan gyakori, mint a zabpehely, a macska és a sajt. A legegyszerűbb formában a kongee viszonylag alacsony a kalóriákban, bár nem nagyon táplálkozási szempontból gazdag. A gyümölcsök, zöldségek és egyéb egészséges tételek hozzáadásával a tálhoz segíthet a kongee táplálkozási profiljának növelése anélkül, hogy elvonná a lényegét.

Congee alapjai

A Congee egy másik név a rizslevesnek vagy rizs zabkának. Ezt úgy készítik, hogy hosszú ideig nagy mennyiségű vizet főznek rizst, hogy a szemek elveszítsék szerkezetüket, lágyítsák és elosztják keményítőjüket a keverékben. A Congee édes vagy savanyú lehet, és olyan alapvető összetevőket tartalmazhat, mint a rizs és a víz, vagy olyan összetett összetevők, mint a fűszerek, a pácolt hús, a diófélék, a friss fűszernövények és más díszítések. Az összetevők egy adott típusú kongee valójában alkotják a táplálkozási tényeket, a gazdag összetevők megegyeznek a nagy kalóriájú és nagy zsírtartalmú zabkával, de az egyszerű tál tartása szintén csökkenti a kalóriát és a zsírt.

Táplálkozási tények

Egy csésze sima kagyló, amelyet csak rizs és víz készít, kb. 138 kalóriát, 1,3 g zsírt, 28 g szénhidrátot és 1,3 g rostot tartalmaz. Ugyanakkora mennyiségű sertéskongee a tojással 208 kalóriát, 10 g zsírt, 170 mg koleszterint, 16 g szénhidrátot, 13,6 g fehérjét és szálat nem tartalmaz. Ezzel szemben 1 csésze sima főtt fehér rizs 242 kalóriát, 0,4 g zsírt, 4,4 g fehérjét, 53 g szénhidrátot és 0,6 g rostot tartalmaz.

Variációk

Ha inkább édes kagylót akarsz, mint sós, de nem akarsz minden olyan kalóriát, amely általában hozzáadott cukrot tartalmaz, próbáld meg megnézni a kúpodat, mint egy zablisztet. Mindössze egy teáskanálnyi barna cukrot vagy mézet adjon hozzá, és tápláló kiegészítőket, mint például a búzacsíra, pirított diófélék és friss bogyós gyümölcsöket és textúrát keltsen fel. Kellemes verzióban adjunk hozzá zsírmentes, alacsony nátriumot tartalmazó csirkehúsleveseket és fehérje-gazdag földimogyorókat, ahogy Mark Bittman “The New York Times” élelmiszer-író ajánlja a “Cooking Light” magazin 2004. januári számában. Kísérletezhet a barna rizzsel a fehér rizs helyett a kúposságra is. 1 csésze főtt rizs, barna kínál közel 10 g kevesebb szénhidrátot, de több mint ötször annyi étkezési rost.

szempontok

Mivel viszonylag kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és nagyrészt az egyszerű szénhidrátok hordozója, a kongee nem a leginkább tápláló táplálék, és hosszú távon nem tartja meg teljes mértékben, hacsak teljes gabona rizst nem tesz vagy magas -szálas kiegészítések. Azonban a kongee alacsony a nátrium, a koleszterin, a zsír, a cukor és a kalória, így ez egy kényelmes étel, amit nem kell bűnösnek érezni a leépítés rendszeresen.