A víz és a zöldségek százalékos aránya

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő víz arányának megismerése fontosabb lehet, mint a puszta kíváncsiság kielégítése. Kiderül, hogy az étkezésből származó víz több, mint egy kis figyelmet. Az Orvos Intézet szerint az élelmiszer ténylegesen a javasolt napi vízfelvétel 20 százalékát biztosítja. A sok táplálkozási előny mellett a napi gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának másik jó oka az, hogy magas vízmennyiséget érjen el.

Ha valaha élvezte a friss görögdinnye ékét, akkor ismeri a frissítő juiccitását, ami a víztartalmának köszönhető. A görögdinnye, valamint a szamóca 92% víz. A kantaloupe és a grapefruit ugyanazon a tartományon belül két gyümölcs, 90% és 91% víz. A kedvenc gyümölcsök nagy választéka 85-85% víz. Itt találhatók a málna, az ananász, a szilva, az őszibarack, a narancs, az áfonya, a kajszibarack és az áfonya. Az egyéb gyümölcsök, amelyek kissé kevesebb vízzel rendelkeznek – a 81-84 százalék között – az alma, a cseresznye, a szőlő és a körte. A banán ivadéka négyzetből áll vízből.

A különféle zöldségek 90 százalék feletti vízösszetételűek. A konzervek és a jégsaláta a legmagasabb mennyiséget tartalmazzák, mert 96 százalékos víz. A zeller, a paradicsom és a cukkini 95 százaléka vízből áll. Választhat a brokkoli, a káposzta, a karfiol, az édes paprika és a spenót a zöldségek 91 százalékos és 93 százalékos víz. A sárgarépát 87 százalékosnak ítélik meg, míg a zöldborsó 79 százalékkal.

A test folyadékainak feltöltése mellett a gyümölcsökben és zöldségekben lévő víz hozzájárul két olyan tényezőhöz, amelyek ilyen jó választást tesznek lehetővé a testsúly kezelésére. A víz és a rost hozzátesszük az ömlesztett mennyiséget, mégsem tartalmaznak kalóriát. A magasabb százalék mindkét adag kevesebb adag kalóriát eredményez. Más szavakkal, nem fogyaszt túl sok kalóriát, ha normális és töltőanyagot eszel. Az a képesség, hogy valóban enni egy kielégítő mennyiségű egészséges ételt fogyás közben, szemben a korlátozó részekkel a kalória korlátozására, megkönnyíti a fogyás. Az olyan élelmiszerek, amelyek grammonkénti kalóriatartalmúak, alacsony energiafogyasztású ételeknek nevezik.

A teljes testsúly körülbelül 60-65 százaléka a vízből származik. Az elektrolitok, mint például a nátrium és a kálium, fel kell oldódni vízben, mielőtt izomösszehúzódásokat és idegimpulzusokat kelthetnek. A víz segít szabályozni a testhőmérsékletet, megóvja az agyat, pihentető ízületeket, szállítja a tápanyagokat és hatást fejt ki a vér mennyiségére. A testvíz mindössze 2 százaléka 4 százalékra csökkenti az izom erejét és az állóképességet, az Iowa State University Extension és Outreach szerint. A víz mennyisége, melyet az aktivitás szintjétől, a hőmérséklettől és a verejték vagy a vizelet veszteségétől elveszíted, függően változik. Normális körülmények között a nőknek 2,7 literre van szükségük, és a férfiaknak napi 3,7 liter vizet kell fogyasztania. Ez az ajánlott bevétel tartalmazza az ételektől kapott vizet.

Víz a gyümölcsökben

Zöldségben lévő víz

A High Water Percentage előnye

Napi víz ajánlások