Az étrend-kiegészítők előnyei és hátrányai

A felnőttek több mint fele az Egyesült Államokban legalább egyféle táplálékkiegészítőt használ, a leggyakoribb a multivitamin, a Centers for Disease Control és Prevention (Centers for Disease Control és Prevention) szerint. A “kiegészítők” kifejezés számos olyan terméket foglal magában, mint a vitaminok és ásványi anyagok, gyógynövények és enzimek. A megfelelő kiegészítők alkalmazása kedvezően hathat az egészségére, ám kockázat nélkül. Soha ne készítsen semmilyen kiegészítést anélkül, hogy először beszélne orvosával.

Amint azt a név is jelzi, a kiegészítők hozzáadják az Ön étrendjét. Ha a táplálék hiányzik egy bizonyos tápanyagból – például a B-12-vitaminból, mert vegán vagy – pótlólagosan kaphat kiegészítő táplálékot. Ezzel azt mondja, hogy nem támaszkodnak az egészséges, kiegyensúlyozott étrend helyett kiegészítőkre. A legjobb, ha az élelmiszerforrásokból táplálkozást kapsz.

A kiegészítők külön egészségügyi előnyökkel is járnak, és segíthetnek a krónikus betegségek leküzdésében. Például a halolaj-kiegészítők rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást és triglicerideket, és csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A kamilla segíthet megnyugtatni a torokfájást és gyomorhurutot, javítani az alvást, és a St. John’s Wort segíthet enyhe depresszió javításában.

Különösen óvatosnak kell lennie, ha gyógyszert szed. Számos gyógynövény és vitamin befolyásolja a gyógyszereket, vagy potenciálisan veszélyes mellékhatásokat okoz vagy a gyógyszert hatástalanítja. A K-vitamin csökkentheti a vérhígítók hatékonyságát; A John’s Wort csökkentheti az antidepresszánsok és a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, és az antioxidánsok, például a C-vitamin és az E-vitamin csökkenthetik bizonyos típusú kemoterápia hatékonyságát. Ha gyógyszert szed, soha ne vegyen be semmilyen kiegészítőt orvosa beleegyezésével.

Dr. Kelli Ward, az arizoni osteopathiás orvos megjegyzi az Amerikai Osteopathic Association honlapján, hogy sok multivitamin tartalmaz természetes tápanyagokat szintetikus tápanyagok helyett. A szervezet nem képes felszívni a szintetikus tápanyagokat és a természeteseket is, így nem feltétlenül kap annyit a táplálkozás, amennyit csak gondolsz. A Ward azt javasolja, hogy válasszon az összes természetes vitamin- és ásványi táplálékkiegészítőt. Így a szervezet képes lesz több tápanyagot felvenni a táplálékkiegészítőkből.

A palackban előírt vagy javasolt adagolás esetén a kiegészítők általában biztonságosak, a legtöbb esetben a toxicitással kapcsolatos problémák a nem megfelelő vagy túlzott használat következtében alakulnak ki. Például az A-vitamin túlzott bevitele hozzájárulhat a születési rendellenességekhez, csökkentheti a csont ásványi sűrűségét és károsíthatja a májat. Túl sok vas okozhat hasmenést, hányingert, kiszáradást, alacsony vérnyomást, szédülést, láz, hidegrázás, fejfájás és kipirulás. A D-vitamin túllépése hypercalcaemiához vezethet – vagy túl sok kalciumot tartalmazhat a vérben.

A táplálkozás növelése

Krónikus betegség elleni küzdelem

Légy intelligens a Meds-szel

Ne hamisítsd meg

Túlfizetni