Lupus és szőrös arca a testmozgás során

A Lupus egy autoimmun betegség, amely gyulladást okozhat az ízületeiben, bőrében és a fontosabb szervekben. Bár nincs gyógymód, a tüneteket gyógyszerrel lehet kezelni. A rendszeres, mérsékelt testmozgás is előnyös. Míg a kipirult arc a gyakorlás gyakori következménye – mind az emberek, akik lupus, mind azok, akik nem – a pillangó alakú öblítés az arcán és az orrán egy klasszikus lupus tünet. Megjelenése jelezheti, hogy közeledik a tünetek fellángolása – vagy rosszabbodása.

A lupus leggyakoribb és legsúlyosabb formája a szisztémás lupus erythematosus (SLE). A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, a betegség kiszámíthatatlanul fellobban és leesik. A jellegzetes pillangó alakú arckiütés mellett a lupus jelei közé tartozhat az ízületi fájdalom, fáradtság, láz, súlycsökkenés, hajhullás, légszomj, és könnyű zúzódás. Szorongás, depresszió, zavartság és memóriazavar is előfordulhat. A lupus szövődményei súlyosak lehetnek, beleértve a vesekárosodást, a kognitív diszfunkciót és a megnövekedett rákkockázatot. A lupus oka ismeretlen, a genetika és a környezet szerepet játszhat. Orvosa a kortikoszteroidokat, gyulladásgátló szereket vagy immunszupresszív szereket írhat elő. A MayoClinic.com jelentése szerint a napfénynek és a fluoreszkáló fénynek való expozíció kigyulladást idézhet elő, a fertőzések és bizonyos gyógyszerek is kiválthatnak.

Egy 2002-es cikk szerint az “American Family Physician”, a lupus betegek 90 százaléka végül tüneteket mutat a bőrön. A pillangó kiütés – orvosilag malár kiütésként – lehet lapos vagy emelt, és intenzitása lehet egy halvány öblítéstől a mély karmazsinvörös színű elszíneződésig. Bár általában fájdalommentes, néhány beteg jelentett viszketést vagy égést. Orvosa szteroid krémet írhat fel a kiütés kezelésére.

Az általános arcáteresztés az edzés során a véredények tágulása miatt növekszik. Az arctisztítás is a napégés következménye lehet. Az Amerikai Lupus Alapítvány szerint a lupus szenvedők kétharmada fokozott érzékenységet mutat az ultraibolya sugarakra. Ha még nem diagnosztizálták a lupust és az arcodon pillangó mintázatot és pirosságot észleltek edzés közben, forduljon orvosához. Ha lupuszt diagnosztizáltak, hívja kezelőorvosát, ha egy pillangó kiütés jelentkezik az arcán az edzés során, ami jelezheti a közeledő lángolást. Ha már van pillangó kiütésed, az edzés által okozott megnövekedett véráramlás az arcodba jobban láthatóvá teheti.

Annak ellenére, hogy a testmozgás átmenetileg észrevehetőbbé teheti a kiütést, jelentős előnyökkel jár. A Lupus Foundation of America rendszeres, mérsékelt testmozgást javasol a csontok, a tónusizmok erősítésének, a rugalmasság javításának és a mozgás tartományának javítására, valamint a lupus kísérő stressz, depresszió és fáradtság enyhítésére. Az “American Family Physician” szerint az elhízás és a magas vérnyomás a lupushoz kötődik, a testmozgás segíthet csökkenteni az ilyen betegségek kockázatát. A MayoClinic.com 30 perc aerob tevékenységet javasol a legtöbb héten. Az LFA tanácsolja a séta, úszás, kerékpározás és a könnyű ellenállás képzését. Védje meg magát a hőtől és a túlzott naptól a beltéren való edzéssel, vagy ütemezze az edzést kora reggel és este. Mindig olyan fényvédőt használjon, amelynek SPF-értéke legalább 30, a széles karimájú kalap további védelmet nyújt. Mielőtt elkezdené a lupus edzésprogramját, forduljon orvosához.

Lupus funkciók

Pillangó kiütés

Flushing a gyakorlat során

Gyakorlati szempontok