Térdegyüttes

A térd fájdalmai csak irritáló állapotot jelenthetnek, vagy súlyos bajokat jelezhetnek. A fájdalom egyik oka a térdízületben a szinovitisz néven ismert állapot. A térdig érő nyálkahártya krónikus betegség, például ízületi gyulladás, sérülés vagy betegség okozhatja. A lágyszövet elleni támadást kiváltó bizonyos típusú rákok is elindulhatnak a szövetek között, az úgynevezett synoviumnak, az American Cancer Society szerint. Szerencsére a legtöbb térdegyüttest nem halálos, de ez még mindig nagyon komoly helyzet azok számára, akik szenvednek tőle.

Anatómia

A térdcsukló csontjait speciális, folyadékkal töltött membrán védi, amely a csontokat irányítja és befogja az ízületet. Ennek a szinoviumnak az a célja, hogy sima mozgást biztosítson, mivel megakadályozza, hogy a láb csontjait összevágják, amikor a térd mozgásban van. A synovitis olyan állapotot ír le, amelyben a szinovium gyulladt vagy sérült.

Okoz

A szinovitist sokféle betegség okozhatja, beleértve a reumás ízületi gyulladást, az osteoarthritist, a reumás betegséget és a sarlósejtes anémiát. A térd szinovitise okozhat sérülést vagy rákot is. A tesztelés elengedhetetlen a krónikus térdízületi synovitis pontos okainak meghatározásához, mivel néhány betegség, mint például a pigmentált villonoduláris szinovitis a térdben, más betegségeket képes utánozni, az 1999. október 1-jei cikk szerint az American Family Physician-ben.

Tünetek

A fájdalom, a duzzanat és a merevség a térdízületben a synovitis tünetei. A személynek nehézségei vannak.

Diagnózis

Az orvosnak meg kell látogatnia, és további teszteket rendelhet, például röntgensugarakat, MRI-kat, CAT-vizsgálatokat és még vérvizsgálatokat is, hogy segítsen neki diagnosztizálni a térdegyüttest. Néha a folyadékot a térdről tűzzük ki, és ezt a folyadékot a vizsgálandó laboratóriumba továbbítjuk. A vizsgálat magában foglalja a viszkozitás, a tisztaság, a szín mérését és bizonyos anyagok, például fehérvérsejtek jelenlétét.

Kezelés

A synovitis oka alapján számos kezelést lehet előírni. Ha a szinovitist sérülés okozza, akkor a láb lábát és pihenését is fel lehet kérni. A térdet össze kell nyomni a kötéssel. Ha a szinovitis az ízületi gyulladás eredménye, gyulladáscsökkentő gyógyszert és fájdalomcsillapítókat használnak. Ha az ízületi gyulladás gyengül, artroszkópos műtét végezhető az érintett szinoviális szövet egészének vagy egy részének eltávolítására.

A térdben lévő synovitis okaitól függően a fájdalom és a gyulladás gyógyulhat önmagában vagy gyulladásgátló gyógyszerek és fájdalomcsillapítók alkalmazásával. Ha a térdízületben lévő szinovitisz reumás ízületi gyulladás vagy más degeneratív betegség következménye, akkor a térdízület és a lábcsontok tovább romlik, hacsak nem kezelik a kezelést. A betegek gyakran megkönnyebbülnek a térdműtét után.

Prognózis

Természetesen a sérülés elkerülése mindig a legjobb megelőzés, de ha a térd sérülése néhány napon belül nem gyógyul, kérjen szakmai tanácsokat, hogy a seb ne váljon krónikus állapotba. Az ízületi gyulladás által okozott térdreaktivitásra a legjobb megelőzés az, hogy folytassa a terápiát az előírt módon.

Megelőzés