Teriyaki szósz táplálkozási tényei

Japánban szójabab és fűszerek keverékéből indultak ki, de a japán-amerikaiak Hawaiiban gyömbér, barna cukor, ananászlé és zöldhagyma hozzáadásával elkészítették a teriyaki mártással rendelkező marinadát. Míg a teriyaki mártással az alacsony zsírtartalmú húsokhoz, mint például a csirkehez ízt adnak hozzá, sok nátriumot is tartalmaz. A teriyaki mártással kapcsolatos táplálkozási tények ismerete segít meggyőződni arról, hogy ez jó egy étrendhez.

Alacsony kalóriatűrő mártás

Amikor az ízét hozzáadja a húsához, a teriyaki mártás alacsony kalóriatartalmú választást tesz lehetővé. Egy evőkanál szósszal csak 16 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen, az egyik adag grillezett mártással csaknem kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint egy evőkanál 29 kalória. A legtöbb amerikai kap több kalóriát, mint amire szükségük van, ezért nőnek a derékvonalak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Még a kalóriák csökkentésére szolgáló módszerek megtalálása is, például a grill mártás cseréje a teriyaki mártáshoz, segíthet megtakarítani a kalóriát a jobb testsúlycsökkentés érdekében.

Carb Count

A teriyaki mártásban szinte minden kalória szénhidrátból származik. Egy evőkanál teriyaki mártással 3 gramm szénhidrátot, 1 gramm fehérjét és 0 gramm zsírt tartalmaz. A cukorbetegek számára a teriyaki mártás jó ízválasztást tesz lehetővé. A kevesebb, mint 5 gramm szénhidrát adagonként ingyenes ételnek számít. A barbecue mártás viszont 7 gramm szénhidrát evőkanálonként nem ingyenes.

Magas a nátrium

A teriyaki mártás egyetlen táplálkozási visszaesése a nátriumtartalma. Egy evőkanál 690 milligramm nátriumot tartalmaz. Ha túl sok nátriumot kap étrendjében, a szervezet megtartja a folyadékokat, ami növeli a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Az American Heart Association azt javasolja, hogy a napi nátrium bevitelét napi 1500 mg-nál kevesebbre korlátozza, és egy adag teriyaki-mártás megfelel a napi igényeinek csaknem felének. Ha tetszik a teriyaki szósz, próbáld meg korlátozni az alkalmazott mennyiséget, vagy alacsony nátriumtartalmú változatokat keresni a nátrium bevitelének korlátozása érdekében.

Néhány vitamin és ásványi anyag

A Teriyaki mártás nem jelent jelentős vitamin- és ásványi forrást, de tartalmaz néhány alapvető tápanyagot. Egy evőkanál 0,31 milligramm vasat, 11 milligramm magnéziumot, 28 milligramm foszfort és 40 milligramm káliumot tartalmaz. A vas fontos vérkészítő, mind a magnézium, mind a foszfor fontos a csontok egészségéhez, és a kálium segít fenntartani a folyadék egyensúlyát. A Teriyaki-mártás egy kis mennyiségű B-vitamint is tartalmaz, amelyek felelősek az ételmének energiává alakításáért.